YALNIZCA ASKERİ KIYAFET

31.05.2017

Tarih herkesin ders alması gereken olaylarla doludur. Özelikle de Osmanlı Devleti’nin başlangıcından sonuna kadar Osmanlıdan yardım almak isteyen ülkelerin çok ilginç yöntemleri bulunmaktaydı. Özellikle de Ren nehri kıyısında bulunan Fransız ve Alman arasında bulunan sorunun Osmanlı Devleti tarafından o dönem şartlarında ve Osmanlının çöküş döneminde bulunmasına rağmen Osmanlıdan yardım isteyenlere nasıl yardım edildiği ve sadece askeri kıyafet ile çözüm getirilen bu olayı okuyan herkesi şaşkınlığa düşüreceğini ve düşündüreceği gerçek bir hikayeye tanık olmak bir ayrıcalıktır.

askeri kıyafeti Hikayesi

18. yüzyılda Almanya’nın Mülheim şehrinde bulunan Ren nehrinin bir yanında Almanlar diğer bir yanında da Fransızlar yerleşmiştir. Bu yıllarda ise Fransızlar her yıl Ren nehrinin diğer yakasında oturan Alamanlar’dan mahsullerin tamamını toplayan Fransızlara Almanlar Hiçbir şekilde sesini çıkaramıyordu. O dönemlerde oldukça güçsüz olan Almanlar askeri kıyafet giyen birliklerini hiçbir şekilde toparlayamıyordu. Hey yıl aynı şeyleri yaşayan ve ellerinden bir şey gelmeyen Almanlar bu durumu Osmanlı Sultanı’na yazılı bir mektupla duyurup yardım istemişlerdir.

“Mektupta yazılanlar: Fransızlar Her yıl topraklarına girip tüm mahsulleri elimizden alıp gidiyorlar ve bu duruma karşı koyamıyoruz. Siz ki tüm dünya adalet sunan büyük bir imparatorluğun büyük bir sultanı ve İslamiyet’in halifesi sizsiniz. Bizim her yıl karşı karşıya kaldığımız bu zülmden kurtarmanız en büyük arzumuz. Bize askeri kıyafet giyen asker yollamanız bizim en azından bu sene kendi mahsullerimizi toplama fırsatı sağlamanızı istiyoruz.“

Bu istek Osmanlının çöküş zamanına denk gelmiştir ve padişah bu durum karşısında askeri kıyafet giyen yeniçeri asker göndermenin gereksiz olduğunu ancak Almanlara askeri kıyafet yollamanın yeterli olacağını belirtir. Hemen sonrasında da üç çuval içine askeri kıyafet koydurur ve bir mektupla birlikte yollar. Bu durum karşısında oldukça şaşıran Almanlar mektubu okurlar:

“Fransızlar oldukça korkak insanlardır. Sizlere asker yollamamak yerine, yalnızca askeri kıyafet yolluyorum. Fransızların Osmanlı askeri kıyafet giymiş bir asker topluluğu görmeleri yeterlidir. Osmanlı askeri kıyafet giymiş adamlarınızı Fransızların görebileceği yerlerde nehrin kenarlarında dolaştırın. Fransızların bunu görmeleri sizin için kafi olacaktır.”

Bağ bahçe sahibi olan herkes Osmanlıların askeri kıyafeti hasat vaktinde giyerler ve nehir kıyısında devamlı olarak dolaşmaya başlarlar. Ve Fransızlar da Osmanlının Almanların imdadına geldiğini düşünürler ve o korkuyla da köyü terk ederler ve iç kısımlara doğru kaçmaya başlarlar. Bu durum da Osmanlının yalnızca askeri kıyafeti ile Almanlara nasıl yardım ettiği ve Osmanlının ne kadar büyük bir imparatorluk olduğunu gösteren tarihten bir kesit olarak karşımıza çıkar.

Tümü

İLETİŞİM

Talatpaşa Mah. Pazar Yolu Cd. No:2/19
+90 (212) 603 04 24 +90 (542) 748 47 37
[email protected]