ASKERİ KIYAFET NASILDIR

08.04.2017

Askeri kıyafet deyince ilk olarak akla haki rengi gelmektedir. Haki rengi, ordular tarafından tercih edilen ve askeri kıyafetlerin bulunduğu alana göre renk tonunu ayarlayan renktir. Bu renk tercihi günümüzde sıkça başvurulan bir sistem olsa da geçmiş dönemler de bazı sıkıntılar çıkartmıştır.

Askeri kıyafetlerin aşırı gösterişli ve farklı renkler de olduğu zamanlarda haki rengi çok fazla tercih edilen bir renk değildi. Eskiden beri gelen orduların birbirine üstünlük sağlama çalışmaları sonucunda kıyafetler o kadar önemliydi ki, o dönemde dahi fazla tercih edilmedi. Hatta bir dönem yapılan savaşlar da şatavatlı üniformaların düşman üzerinde demoralize etkisi yarattığı da bilinmektedir. Fakat gelişen teknoloji ile değişen savaş sistemlerinde gösterişli askeri kıyafetlerin hedef haline geldiği belirtilmektedir.

Günümüzde savaş koşullarının değişmesi ile birlikte askerler savaştıkları bölgenin arazi durumuna göre kıyafet giymeye ve sadece ihtiyaç duyulan aletleri kullanmaya başladı. Son dönemde askeri birlikler tarafından tercih edilen haki renk ise ilk olarak 1850’li yıllarda İngilizler tarafından işlevsellik kazandı. İngilizlerin eskiden giydikleri beyaz askeri kıyafet direkt hedef haline geldiği düşünüldüğü için savaştıkları bölgedeki arazi durumuna göre haki rengini kullanmaya başladı. Hintçe ‘toprak rengi’ olarak bilinen haki rengi, ‘Khaki’ olarak bilinir. Bu renk bizim dilimizde ‘haki’ olarak adlandırıldı.

Haki rengine sahip üniformalar, kıyafetler kullanıldıkları döneme değişiklikler yaşamıştır. Amerikan Ordusu’nun özel görevler için kullandığı haki rengi, ayrıca Birinci Dünya Savaşında farklı cepheler de kullanılması sebebiyle ayrı ayrı renk tonlarına sahiptir. 1930 yılına kadar kullanılan bu rengin kumaşı sert ve ergonomi olması nedeniyle zaman geçtikçe değişikliğe uğramıştır. 1932 yılında pamuktan üretimi yapılan kumaş türü uzun yıllarca askeri kıyafet olarak kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşında kullanılan bu kumaş türü çok rahat bir kıyafet olarak ön plana çıkmıştır.

Son bir konuyu dip not olarak belirtmekte fayda var. Haki rengi kişileri kamufle etmesi sebebiyle anlam olarak ‘kamuflaj’ manasında kullanılmakta, hatta kökeni hayvanlar tarafından fark edilmek istenmeyen avcılara özeldir. Kamufle olmak isteyen avcılar bu tekniği askerlerden önce düşünen ve uygulayan kişilerdir.

Tümü

İLETİŞİM

Talatpaşa Mah. Pazar Yolu Cd. No:2/19
+90 (212) 603 04 24 +90 (542) 748 47 37
[email protected]