GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ASKERİYE KIYAFETİ İLE İLGİLİ BİR ANEKTOD

22.04.2017

İnsanlık tarihinin en eski mesleği olan ve topluluğun saldırı savunma ihtiyacını karşılayan orduda görev yapan topluluğa asker denir. Askeriye kıyafeti, askeriyede bir düzen ve düşmandan kamufle olmak açısından çok önemli bir rol oynar. Askeriye denilince ilk akla düzen gelir. Öyle ki sabah yatakhaneden kalkışından tutunda yemek saatleri, içtiması , yatak düzeniyle bütünlük gösteren bir kurumdur. Askeri kıyafet Türkiye'de dönemin ihtiyaçlarına göre son teknoloji silahlara uygun olarak tasarlanmış olup genelde askeri kıyafet İstanbul'da yetkili firmalar tarafından üretilmektedir. Askeri kıyafette bu düzenin en önemli unsurudur.

Bunlar askeri kıyafetler; kamuflaj ellbiseler, gömlekler, pantolonlar, kaban, mont, ceket, eldiven, bere, boyunluk, kar maskesi, yelek ve iç giyimden oluşmaktadır. Bu kıyafetler; günümüzde ve şuan giyilen askeri kıyafetleridir. Eğer tarihçesine dayanacak olursak korunma ve düzen işleri dışında strateji olarak kullanabilmektedir.

Tarihten bir anektoda göre; 19. yüzyılda bu stratejinin nasıl uygulandığının detayları şöyledir; Almanların Mülheim Şehri'nde bulunan Ren Nehri'nin bir kıyısında Fransızlar bir kısmında da Almanlar bulunuyordu. Ren Nehri'nin Almanlara ait olan kısmındaki mahsulleri Fransızlar her sene topluyordu. Güçsüz olan Almanlar ise bu zulme ses çıkaramıyorlardı. Çareyi Osmanlı Sultanı'na mektup yazarak durumu anlatmakla buldu.

Mektupta şöyle yazıyordu:Siz ki dünyaya hükmetmiş Bize yardım edin en azından bu sene mahsulümüzü toplamamızı sağlayın asker yollayın yazmıştır. Ama padişah asker göndermeyi uygun görmez bunun yerine asker kıyafeti yollamayı uygun görür. Ve Almanlara mektubun cevabıyla birlikte üç çuval dolusu asker kıyafeti yollar.

Sadece çuval gören Almanlar şaşkına döner ve padişahın gönderdiği mektubu okur. Mektupta şöyle yazmaktadır:yeni çeri göndermeyi lüzum bulmadım Fransızlar korkak insanlardır asker kıyafetlerini görmeleri kafidir. Bu askeri kıyafetleri adamlarına giydirin mahsulde dolaşmaları yeterli olacaktır yazar. Mektubu okuyan Almanlar ne kadar askerleri varsa çuvaldaki kıyafetlerini hepsine dağıtır.

Hasat günü geldiğinde bütün Alman Askerleri mahsul yerinde dolaşırlar. Karşıdan gören Fransızlar yeni çeri kıyafetini mahsul yerinde dolaşıyor görünce hemen oradan uzaklaşırlar. Almanlar buna çok sevinir o sene hasatlarını rahatça toplarlar. Tarihteki bu yaşanan olay sadece bir askeri kıyafetiyle Fransızları korkutup Almanları zulümden kurtaran tarihin önemli anıları arasındadır.

Tümü

İLETİŞİM

Talatpaşa Mah. Pazar Yolu Cd. No:2/19
+90 (212) 603 04 24 +90 (542) 748 47 37
[email protected]