Dünyanın var oluşundan beri insanlar arasında hep bir kargaşa hâkim olmuştur. Bu kargaşalar ise savaşlara sebep olmuştur. Savaşlarda her ülkenin askerleri ön planda olmaktadır. Bu askerlerin giydiği kıyafetler de savaşın kazanılmasında büyük rol oynayabilmektedir. Savaş yapılırken kişiyi rahatsız edecek olan kıyafetler savaşı olumsuz etkileyecektir. Askeri bir kıyafetin dikkat çekmemesi ve kişinin rahatlığına göre olması gerekmektedir.
Her ülkenin kendine ait olan üniforması daima farklı olsa da genelde belirli başlı benzerlikler bulunmaktadır. 1000’li yıllardan itibaren askeri kıyafetlere bakıldığında kıyafetlerin formatında birçok değişikliğin olduğuna şahit oluyoruz. 1000’li yılların başlarında kıyafetlerin ince yapıda ve kişinin üst kısmını korumaya yönelik yapıldığını görüyoruz. Bunun en öncelikli sebeplerinden biri askeri kıyafetlerin o zamanlarda sadece savaş odaklı yapılmasından kaynaklanmaktadır. Kişinin gövde kısmını olabilecek yaralanmalardan koruması için tasarlanmış askeri kıyafetlere rastlanmaktadır.
1200’lü yıllara geçildiğinde kumaşlarda çok belirgin farklılıklar olmasa da odağın gövdeden bütün vücuda alındığına şahit oluyoruz. Sadece gövde değil bütün vücudun korunmasının gerektiği düşünülen bu yıllarda askeri kıyafetlere deri korumaların ve de demirden yapılmış olan maskelerin eşlik ettiğini görüyoruz. 1400’lü yıllarda konsept çok fazla değişmezken askeri kıyafetlerin renginin açıldığına şahit oluyoruz. Rengi açarken ne düşünüldüğü bilinmez ama yine savaş açısından kendilerini korumak amaçlı kıyafetler tasarlandığını görüyoruz. Bakırdan korumalıklarla askeri kıyafetler tamamlanıyor ve üst düzey korumayı sağlamak amaçlanıyor.
1500’lü yıllarda askeri kıyafetlerde metalleşmeye gidildiği görülüyor. Bu metalleşmenin sebebi ise savaşlarda ve çatışmalarda okların ve kılıçların kişinin vücuduna girebilirliğini azaltmak olarak görülüyor. Metalleşme gerçekleştirilirken renkler yine canlı renklerden yana kullanılıyor ve henüz o yıllarda dikkat çekmeme gibi bir algı oluşmamış olarak gösteriliyor.
1500’lü yılların sonuna doğru yaklaşıldığında artık askeri kıyafetlerin dikkat çekmekten uzak olması gerektiği düşünülmüş olsa gerek ki renklerde koyulaşmaya gidiliyor. Metalleşme yerini minimaliz kıyafetlere bırakıyor.
1500’lü yıllarla 1800’lü yıllar arasında askeri kıyafette birçok renk ve tarz denense de sonunda 1800’lere gelindiğinde haki, yeşil ve kahverenginin askeri kıyafet için en doğru renk olduğuna karar veriliyor.
1800’lü yıllardan itibaren askeri kıyafeter artık kamuflaja doğru evrimleşiyor ve de günümüzdeki halini alıyor. Askeri kıyafetin kamuflaj renklerinde olması kişilerin korunması ve daha az dikkat çekmesi için büyük önem arz ediyor. Zamanla denenen onca çeşidin sonucunda bu renklerde sabit olarak kalınması da artık doğru renklerden yana karar verildiğini gösteriyor.