ASKERİ KIYAFET ŞEKİLLERİ

08.05.2017

Askeri kıyafet denildiğinde aklıma ilk gelen kamuflaj olmaktadır. Kamuflaj hâkî rengin hâkim olduğu ve kahverengilerle karıştırılmış olan bir kıyafet şeklidir. Askerler tarafından giyilen ve de en çok gördüğümüz kıyafettir. Çok fazla görülmesi ve özellikle er ve erbaşların üzerinde olan kıyafet olması askeri kıyafetleri bir genellemeye sokmaktadır. Halbuki birçok askeri kıyafet şekli bulunmaktadır. Komutanlık şekillerine göre de kıyafetler değişiklik göstermektedir. Üs derecesi de askeri kıyafette değişikliklerin olmasına bir sebeptir.

Subay üniformalarına bakıldığında günlük üniformanın yine hâkî olduğunu fakat düz bir hâki olduğunu görürüz. Altın rengi düğmeleri vardır. Kadınların bu kıyafetlerinde iki farklı çeşit vardır. Bir çeşidinde etek kullanılırken diğer seçenek ise pantolon olmaktadır. Kadınlarda düğmeler sol tarafta iken erkeklerin düğmeleri ise kadınlardan farklı olarak sağ tarafta bulunmaktadır. Günlük kıyafetin dışında yünlü kazak, montlu kıyafet modelleri bulunmaktadır. Bu modellerin kış günleri içindir. Ayrıca yaz günleri için de kısa kollu yazlık kıyafetler bulunmaktadır. Kısa kollu kıyafette açık renkli bir gömlek giyilmektedir. Bu üniformaların eğitim için olan şekilleri ise diğerleri gibi kamuflaj askeri kıyafetleri olmaktadır. Bu kadın için de erkek için de değişmemektedir.

Astsubay kıyafetlerine baktığımızda çok fazla bir değişiklik olmadığını görürüz. Değişikliklerden biri günlük üniformada şapkanın değişik olmasıdır. Bunun dışında kadınların kıyafetlerinde çeşitlilik bulunmamaktadır. Etek seçeneği yoktur ve askeri kıyafet olarak sadece pantolon giyilmektedir. Yine aynı şekilde montlu kıyafet ve yazlık kısa kollu kıyafet bulunmaktadır. Bu askeri kıyafetlerle de şapka takılmaktadır. Aynı şekilde eğitim üniforması kamuflajdır ve kamuflaj renklerinde bir şapka ile birlikte giyilmektedir.

Son olarak er ve erbaş kıyafetleri bulunmaktadır. Er ve erbaşlar günlük kıyafet olarak hâki renkli ve takım elbiseye benzeyen bir üniforma giymektedir. Harici kıyafet olarak ise üstlerinde kalçalarının aşağısına kadar uzanan, uzun kollu ve belden kemerli bir askeri kıyafetle karşılaşırız. Diğer üniformalarda olduğu gibi er ve erbaşların eğitim kıyafetleri de yine kamuflaj şeklindedir.

Bütün kıyafetler incelendiğinde genellediğimiz kamuflaj askeri kıyafetinden çok daha farklı askeri kıyafetlerin de olduğunu görürüz. Kamuflajı daha çok eğitimdeki kişiler kullanmaktadır. Diğer kişilerin ise kademelerine göre farklı farklı çeşitlerde kıyafetleri bulunmaktadır. Bunlar karıştırılmamalıdır.

Tümü

İLETİŞİM

Talatpaşa Mah. Pazar Yolu Cd. No:2/19
+90 (212) 603 04 24 +90 (542) 748 47 37
[email protected]